

Historia chłodnictwa sięga już dawnych czasów, gdy do schładzania stosowany był lód i śnieg. Istnieje pogląd, iż już starożytni Chińczycy potrafili ochładzać napoje za pomocą lodu naturalnie powstającego w górach. W dzisiejszych czasach technologia jest już z oczywistych względów o dużo mocniej zaawansowana – spotykane jest choćby schłodzenie przedmiotów do temperatury prawie idealnie bliskiej zeru Kelvina – ma to ważne zastosowanie w fizyce. Szczególnie małe temperatury są znacznie nieocenione też w podróżach kosmicznych , a także przy skraplaniu gazów.
Ma to duże znaczenie też przy znacznie zwykłych czynnościach – przykładowo wysokojakościowe lody są produkowane za pomocą technologii (sprawdź jak działa automatyczna identyfikacja) stosujących skroplony azot. Automatyka chłodnicza posiada bardzo wiele zastosowań, i wymienione absolutnie nie wyczerpują tematu – ma ważne znaczenie w życiu każdego człowieka, przykładowo w technologii żywności i klimatyzacji. Tajemniczo brzmiąca liofilizacja, pojawiająca się czasem na etykietach produktów żywnościowych, to nic innego jak bardzo sprawna metoda suszenia pokarmów w niskich temperaturach, która umożliwia na utrzymanie dużej ilości witamin i związków mineralnych , a także pierwotnego smaku. O temacie rozpisano się też na tej stronie.
Automatyka chłodnicza to przeważnie przeróżne metody odprowadzania ciepła, jakie da się zyskać za pomocą rozmaitych zjawisk znanych z fizyki. Do wysoce często używanego procesu zalicza się chociażby desorpcja, czyli pobieranie ciepła. Można to zyskać dla przykładu poprzez uwalnianie konkretnego gazu przez ciecz, ale jest ogrom kolejnych metod. Desorpcja ma bardzo najróżniejsze zastosowanie – od niewielkich urządzeń, takich jak małe chłodziarki, jak i takie przeznaczone do fachowego użytku.