Enoturystyka w Polsce jest coraz mocniej popularna.

Wino to napój alkoholowy otrzymywany w wyniku częściowej lub całkowitej fermentacji alkoholowej ze świeżych winogron (miażdżonych lub nie) tudzież z moszczu gronowego. Z winem wiąże się pojęcie enoturystki. ENOTURYSTYKA polega na zwiedzaniu regionów związanych z uprawą winnych latorośli oraz miejsc produkcji wina, i uczestniczenie w świętach i festynach związanych z tym trunkiem.
wino i ser
Źródło: http://www.flickr.com
Winoturystykę najlepiej uprawiać jesienną porą. Wtedy to liczne winnice organizują prezentacje, degustacje i zabawy winiarskie. ,,Winny" turysta jest zainteresowany nie tylko, tego jak jego ulubiony trunek smakuje, ale przede wszystkim - jak powstaje. W programie każdej szanującej się wycieczki jest też zatem oglądanie krzewów z szybkim wykładem na temat ich hodowli oraz szczepów.

Enoturystyka ma charakter:

- rekreacyjny - gdy motywem wyjazdu jest chęć spędzenia czasu za miastem, na łonie natury;- poznawczy - turyści chcą zdobyć wiedzę z dziedziny uprawy winorośli, produkcji trunku i kultury winiarskiej;- kulturowy - wiąże się z wielowiekową tradycją produkcji wina, szczególnie w Europie;- kulinarny - wino, będąc wyrobem charakteryzującym dany region powiązany jest z jedzeniem i kuchnią lokalną.



Enoturystyka to jedna z najpopularniejszych form wypoczynku w ostatnich latach. Rynek winiarski w naszym kraju z roku na rok rozwija się coraz dynamiczniej, i chociaż ciężko będzie nam kiedykolwiek dogonić takie potęgi winiarskie jak Francja, Italia czy chociażby Austria, nie zmienia to faktu, że na terenie Polski nieustannie przybywa miejsc uprawy winnych latorośli. Więcej w tym temacie: wszystko co trzeba wiedzieć o enoturystyce.
W naszym kraju winnice zajmują około 1000 ha. Wyróżnia się tutaj 3 podstawowe regiony uprawy winorośli. Pierwszym regionem jest zachodnia i południowo-zachodnia część kraju, z silnymi wpływami klimatu morskiego i z rzadko występującymi zimami z minimalnymi temperaturami poniżej -20 st. C. Drugim obszarem jest południowa i południowo-wschodnia część naszego kraju, z większymi wpływami klimatu kontynentalnego i z częściej występującymi zimami o temperaturach poniżej -20 st. C, umożliwiające uprawę odporniejszych odmian winogron oraz mieszanek odmian. Do ostatniego regionu, należy pozostała część naszego kraju, gdzie możliwa jest tylko uprawa amatorska. W Polsce największe skupisko winnic ulokowane jest na ziemi lubuskiej.


Czerwone wino
Autor: CCFoodTravel.com
Źródło: http://www.flickr.com
Oprócz tego korzystne warunki naturalne do enoturystyki w Polsce występują na Nizinie Śląskiej, Przedgórzu Sudeckim, Wyżynie Małopolskiej, Pogórzu Karpackim oraz Wyżynie Lubelskiej. Amatorska uprawa możliwa jest w całym kraju. Nawet na Suwalszczyźnie otworzono winnicę specjalizującą się w uprawach win „klimatu chłodnego”. Korzysta się tu z sadzonek odmian bardziej odpornych na ekstrema pogodowe. Takie winnice jednak wymagają dużo więcej poświęcenia i pracy, a o smaczne wina z nich dużo trudniej...